Har du lyst på en god kjøttfri curry anbefaler jeg blomkål- og potetcurry med erter!!
Erter kom som en liten ettertanke fordi jeg gjerne skulle ha litt grønt i gryta. Frosne erter ligger nemlig til vanlig alltid tilgjengelig i frysen, men om du ikke har det, er spinat også et godt alternativ. Du kan selvsagt også sløyfe grønt helt og bare ha en blomkål- og potetcurry som i grunnen var min intensjon.
Gryteretten kan serveres med ris eller brød til om du vil. For min del synes jeg det var nok med en litt spicy mango chutney til og savnet ikke noe annet. Skal du strekke middagen til å mette flere enn 4 personer er det dog en god idé å servere litt tilbehør.
Og når vi først er på tema tilbehør, så er det selvsagt helt i orden å servere flere grønnsaker! Bønner med hvitløk og chili kunne for eksempel passe godt som tilbehør. Naan-brød er selvsagt også godt til.
Er du glad i enkle vegetarretter foreslår jeg at du også tar en titt på følgende oppskrifter:
Er du klar for en ny oppskrift der poteter er stjernen? Hils på ovnsbakte poteter med løk og bacon, men mest poteter.
I likhet med Boulangère poteter ovnsstekes potetene i litt buljong (eller kraft om du har). I motsetning til Boulangère poteter er det bacon i denne potetretten, og bacon som vi vet, gjør det meste bedre.
Fremgangsmåten er utrolig enkel. Poteter (bruk kokefaste poteter som for eksempel Beate) skjæres i båter og blandes i en ildfast form med stekt løk og bacon. Så heller du over buljong eller kraft og setter inn i ovnen for steking. Buljongen absorberes og fordampes under steking slik at du har bare litt saus igjen til slutt.
Potetene er meget smakfulle og passer som tilbehør til de fleste retter der poteter er naturlig å servere. Hadde det vært opp til meg kunne jeg bare ha servert en litt crunchy salat som tilbehør. Potetene er nemlig så gode at de lett kan være stjernen i måltidet ditt.
Glad i poteter? Da foreslår jeg at du også tar en titt på følgende oppskrifter:
Potetstappe er og forblir en favoritt her hjemme. Den gjør alltid lykke.
I søket om å variere potetstappen, gjerne med tanke på å gjøre den enda bedre, har jeg laget en ny variant som kan oppfattes som litt sunnere. Grunnen til det er at den lages med en blanding av poteter og blomkål. Men, så lemper jeg oppi en hel boks med urteost og da går kanskje vinningen opp i spinningen med tanke på sunnhet. Når det er sagt, så er kalorier ikke usunne, man skal bare ikke ha for mange av de om gangen…
Hvor mye blomkål du har oppi er litt opp til deg. Har du dog mer blomkål enn poteter er det blomkålstappe med poteter du lager. Ikke dumt det heller, men ikke lengre potetstappe i min bok .
Jeg har valgt å bruke en kremost med iblandet urter. Dette kan du erstatte med en vanlig kremost (altså uten tilsatt urter) og så ha friske urter oppi. Gjør du det så ville jeg ha holdt meg til såkalte myke urter som persille, basilikum og gressløk. Vårløk er også ypperlig til.
Glad i poteter? Da har jeg flere gode potetoppskrifter du bør ta en titt på:
Skal du gjøre noe litt fancy med poteter er det duchessepoteter (eller hertuginnepoteter om du vil) du skal lage.
Dette er rett og slett poteter blandet med fløte, eggeplommer, smør og krydder til en deilig potetmos. Potetmosen har du oppi en sprøytepose slik at du kan lage små roser (eller hvilken som helst annen form). Disse stekes i stekeovnen til de er gjennomvarme og har fått fin farge.
Komplisert eller vanskelig er det altså ikke. Litt tidskrevende ja, men likevel ikke så mye. Potetmosen lager du kjapt. Å sprøyte potetmosen til små roser tar heller ikke så lang tid. Og steking, tja det tar 15-20 minutter.
Lag gjerne duchessepoteter på forhånd. Når de først er stekt holder de formen ganske godt. Skal du oppbevare de et døgn bør de oppbevares kjølig. Sett de på et stekebrett, pensle de med litt smeltet smør og sett de i ovnen igjen før servering.
Ha duchessepoteter på et fat og dryss med litt friske urter. Persille eller gressløk for eksempel. Server gjerne til kjøttretter eller som fingermat, gjerne med en litt spicy tomatchutney.
Glad i poteter? Da har jeg flere gode potetoppskrifter du bør ta en titt på:
Finn frem rivjernet – nå skal vi lage verdens beste röstipoteter i form, med egg og bacon.
Egg og bacon er selvsagt valgfritt, men gjør dette til et komplett måltid. Alt du trenger å servere ved siden av er en deilig grønn salat og i hvert fall i min familie, ketchup (de voksne foretrekker tomatchutney).
Det er ikke så mye som skal til for å lage denne retten, den største jobben er å rive potetene. Har du en foodprocessor som kan rive grønnsaker er det ingen sak. Har du ikke det, så tar det ikke allverdens tid for hånd heller. Og denne retten er så absolutt verdt innsatsen.
Det er en ting du skal passe på og det er å klemme ut så mye vann som du kan når du har revet potetene. Jeg pleier å spre potetene ut på et (rent) kjøkkenhåndkle, rulle håndkleet sammen og klemme ut så mye vann som mulig. Det hender at jeg til og med bruker 2 kjøkkenhåndklær til dette.
Potetene blandes så med øvrige ingredienser, spres i en form og stekes før du lager plass til eggene og steker videre. Oppskriften kan gjerne dobles om dere er mange tilbords, eller om det er ønske om mer enn en porsjon per person. Husk bare å bruke en litt større form.
Er du glad i poteter? Det er jeg!! Her finner du noen flere av mine favoritt oppskrifter med poteter:
Annapoteter eller Pommes Anna som de opprinnelig heter, er en klassisk fransk potetrett der poteter legges lagvis og stekes med relativt mye smør.
Potetene kan enten stekes i en rund form (slik jeg har gjort her), legges lagvis i en firkantet form (brødform) eller lages som små porsjoner.
Dette er en veldig enkel oppskrift med to ingredienser om ikke du teller med salt og pepper. Den tar dog litt tid å tilberede da potetene skal skrelles og skjæres i tynne skiver. Potetene kan skjæres for hånd (god trening på knivferdigheter) eller med hjelp av en mandolin. En mandolin er noe jeg bruker ganske ofte nå, og da særlig i forbindelse med poteter.
Du kan gjerne spare litt tid ved å ikke skrelle potetene. Skrubb de godt slik at de er rene og skjær bort ev. flekker.
Potetene er stekt i en stekepanne med non-slipp belegg. Dette gjør det lettere å sikre at potetene ikke sitter fast i pannen. Min stekepanne måler 24cm i diam. Bruker du større panne kan du få plass til flere poteter (og mette flere mager).
Et lite tips. Om potetene har fått litt lite farge etter at du har vendt de over på en tallerken, vend de tilbake i stekepannen og sett over kokeplaten. Bruk svak varme og tålmodighet slik at du ikke brenner potetene og sjekk titt og ofte.
Jeg har masse gode potetoppskrifter her på bloggen, ta en titt på disse for eksempel:
Myke som potetmos på innsiden, sprøe på utsiden! Lag mange når du først er i gang, for disse kan fryses. Varm de opp igjen fra frossen eller tint – de smaker like godt som da du lagde de.
Det aller beste resultatet får du når du friterer krokettene. For å fritere trenger du en ikke for stor gryte med høy kant, et termometer (gjerne en som du kan feste i kanten på gryta) og noe å fiske de ferdige krokettene ut av den varme oljen med. En hull sleiv for eksempel.
I bildet under ser du utstyret som jeg bruker. Istedenfor hullsleiv har jeg en sil (som jeg kjøpte på loppemarked en gang) som passer perfekt inn i en av mine gryter. Jeg legger kroketter oppi silen og senker de ned og opp i den varme oljen. Termometeret er festet til siden av gryta (den har en liten klemme på baksiden) slik at jeg har kontroll på oljens temperatur til en hver tid.
Fritering er ikke skummelt, men man må jobbe konsentrert. Pass på at du ikke har barn som flyr på kjøkkenet mens du friterer. Om noe skulle komme i veien (en telefonsamtale, noen ringer på døren, og så videre) slå av varmen, flytt kjelen fra kokeplaten og løft ut det som ev. friteres. Du kan alltid sette i gang igjen etterpå.
Jeg har masse gode potetoppskrifter her på bloggen, ta en titt på disse for eksempel:
Hva lager man når man har tilgang til mye persille? PERSILLEPOTETER selvsagt!!
Men selv om du ikke har like stor tilgang til persille som jeg har for tiden (jeg er medlem av et lokalt samdyrkelag) er persille lett tilgjengelig i butikken hele året rundt.
Dette er en enkel oppskrift, men den løfter potetene dine til et helt nytt nivå. Poteter, smør (eller margarin eller olivenolje om du foretrekker), persille og hvitløk er alt som skal til. Ja, og litt salt og pepper selvsagt.
Hvitløk er valgfritt forresten. Jeg brukte et fedd og føler at det var akkurat passe. Litt hvitløk, men mest persillesmak – det er jo tross alt persille det handler om her.
Hva slags poteter du bruker er også opp til deg – jeg har brukt små gule nypoteter. Bruker du større poteter kan du gjerne skjære de i 2 eller 4 – da blir det mer flate som persillen kan feste seg på.
Og skulle du har persillepoteter til overs, så skal du selvsagt spare på de. Varm de opp i ovnen dagen etter, eller skjær de i skiver og stek de i pannen. De funker også helt utmerket i en pytt i panne…
Er du like glad i poteter som jeg er? Her har du noen flere potetoppskrifter som jeg liker spesielt godt
Hjemmelaget potetgull er så mye bedre enn det du kjøper i butikken!
Kanskje det er fordi du kan krydre det med hva og hvor mye du vil, slik at den smaker akkurat slik du vil at den skal smake.
Eller kanskje er det bare fordi du har brukt tid og energi til å lage dette potetgullet at det smaker ekstra godt når det først er ferdig.
Uansett – hjemmelaget potetgull er digg og kan spises med andakt. Får du tak i Blå Kongo (potetsort) så får du også denne uvanlige fargen på chipsen. ‘Vanlige’ poteter kan selvsagt også brukes – det blir bare ikke like spennende farger.
Fritert eller bakt
Jeg har både fritert og bakt chipsen – begge funker utmerket. Den bakte chipsen var kanskje hakket sprøere enn den friterte og hadde behov for langt mindre olje selvsagt. Et sunnere valg med andre ord.
Krydder
Hva slags krydder du ønsker å bruke opp til deg. Jeg elsker paprika og lagde en liten krydderblanding av paprika (mild, men bruk gjerne hot), røkt paprika og salt.
Fremgangsmåte
Vask potetene og skjær eller skrap bort ev. urenheter. Jeg foretrekker å beholde skallet på, men potetene kan også skrelles om det er det du foretrekker.
nydelige Blå Kongo poteter
Skjær potetene i tynne skiver. Dette er enklest og raskest å gjøre med hjelp av en mandolin. 4-5 mellomgstore poteter gir en stor skål med potetgull.
Legg potetskivene i kaldt vann og bløtlegg i 30 minutter.
Hell av vannet og tørk potetene så godt du kan. Legg de i ett lag på et rent kjøkkenhåndkle, legg et rent kjøkkenhåndkle på toppen og rull sammen til den pølse. Klem godt. Rull opp håndklene – potetene bør være ganske tørre og er klare for enten fritering eller baking.
Om du velger å fritere potetene, er det lurt å ta noen forhåndsregler
vær fokusert – ikke la noe eller noen ta fokuset ditt vekk fra kokende olje
hold gjerne barn på god avstand
ikke overfyll kjelen med olje eller poteter
ha et brannteppe i nærheten
Fritering av potetgull
varm opp frityrolje i en kjele med høy kant til 180 grader (bruk et mat termometer)
når oljen har nådd riktig temperatur, legger du inn en liten porsjon med poteter. Ikke overfyll kjelen – det vil bruse.
løft potetene forsiktig ut av oljen når begynner å få farge (1-2 minutter) med en hullskje.
legg potetene over på et fat dekket med matpapir og krydre mens de fortsatt er varme.
flytt avkjølt og krydret potetgull til en skål.
når oljen har nådd riktig temperatur igjen kan du sette i gang med neste batch.
Steking av potetgull
sett ovnen på 160 grader varmluft.
ha potetene i en skål og bland med litt (1 ts) olivenolje. Bruk heller for lite enn for mye i første omgang, du kan alltids tilsette mer. Bland godt med hendene.
legg potetene i ett lag på et bakebrett dekket med bakepapir. Bruk så mange bakebrett som trengs.
stek i 15-20 minutter til de er sprø og fine.
krydre chipsene, la de avkjøle og legg de i en skål.
Hjemmelaget potetgull er best samme dag som de lages. Skal du oppbevare de anbefaler jeg å legge de i en papirpose som du lukker godt igjen.
Jeg elsker potetmos og egentlig poteter generelt. Det har du kanskje lagt merke til her på bloggen…
Nå var det på tide med en aldri så liten vri på ‘standard’ potetmosen jeg alltid lager og istedenfor å ‘bare’ tilsette smør og melk tok jeg det skrittet å brune smøret først.
Til deg som aldri ha brunet smør før, så kan jeg fortelle at det er enkelt. Men, som når du skal karamellisere sukker, så gjelder det å holde øye med det hele for det går fort fra brunt smør til brent smør. Brunt smør får en herlig nøtteaktig smak mens brent smør er ikke godt…
Smør brunes ved at du lar smøret smelte i en gryte (gjerne en med litt tykk bunn). Når smøret koker fordamper vannet i smøret og smøret blir etterhvert brunt. Det er nå det gjelder å holde et godt øye med smøret – gjerne røre titt og ofte slik at smøret ikke setter seg i gryta. De små flekkene med brunet smør må du absolutt få med deg – det sitter mye smak her.
Ta smøret av varmen når smøret er brunt nok og hell det over i en annen gryte eller beger som tåler varme. Se bildet av det brune smøret lenger ned i innlegget.
Moste poteter blandes så med brunt smør, crème fraîche eller rømme og nok melk til du har en myk potetmos. Smak til med salt og potetmosen er klar til å serveres med annet godt tilbehør!
På utkikk etter flere oppskrifter på tilbehør? Kanskje disse kan falle i smak?
Fløtegratinerte poteter må nesten være det beste som finnes. Det er ikke noe jeg serverer ofte, men når det kommer på bordet er det fest!
Dette er en meget lettvint oppskrift på denne vindunderlige potetretten. Den største jobben er å skjære potetene i fine skiver, men det går raskt om man har en mandolin.
Poteter skrelles heller ikke i denne oppskriften – men de må skrubbes rene om de ikke er det i utgangspunktet. Det sitter mye næring i skallet og jeg har det alltid med der mulig.
Fløten får lov å trekke med hvitløken mens resten forberedes. Dette gjør at du får en jevn fordeling av hvitløkssmaken. Så er det bare å sette det sammen, dekke til til og sette i varm ovn. Når potetene er møre (etter en time cirka) fordeles osten på toppen. Når osten er smeltet og har fått fin farge er potetene klare for servering.
Valg av ost er viktig her. Jeg har brukt en blanding av parmesan og en velutviklet Gruyère. Velg gjerne andre oster om du vil, men tenk på hvordan det vil smake med potetene.
Kan du motstå dette?
Glad i poteter? Kanskje disse oppskriftene kan falle i smak?
Å som jeg har gledet meg å vise dere den nye kokeboken min – POTETKOKEBOKA – en kjærlighetserklæring!
Dette er en bok som jeg lenge har hatt lyst å skrive, men som har latt seg vente på. I fare for å høres litt klisjéaktig ut, så vil jeg påstå at den som venter på noe godt, ikke venter forgjeves.
Hvorfor jeg skrev en hel kokebok med ‘bare’ potetoppskrifter
Fordi det trengs!
Jeg registrerte for ganske lenge siden at det var enorm interesse for oppskrifter med potet på bloggen. Da jeg spurte for over ett år siden hvilke potetoppskrifter dere var mest glad i, gikk det stort sett i fløtegratinerte, pommes frites og mos.
Vi er altså mange som elsker poteter, men jeg tror de fleste kunne trenge litt inspirasjon på hvordan den kan tilberedes. Denne underlige knollen har nemlig så mye for seg. (Det tok faktisk ikke lang tid etter at jeg begynte med boken at jeg lurte på om en bok holdt…)
Boken har også som mål å rette lys på at den norske poteten er en av de mest kortreiste, miljøvennlige, rimelige og ikke minst allsidige vi kan spise her til lands. Vi bør spise mere norske poteter!
Jeg håper på å kunne inspirere til mere poteter i kostholdet. Poteter er langt fra kjedelige og så ‘brukervennlige’ at de bør ha
Boken inneholder rundt 100 oppskrifter der poteten er stjerna, om det er servert som tilbehør, som snacks eller som et måltid i seg selv. Jeg har også lagt til et lite kapittel om poteter i bakst fordi det er en god måte å bruke opp kokte poteter som du har til overs, og gir en ekstra saftig bakst. Et kapittel med oppskrifter med den ‘andre poteten’ (søtpoteter altså) har jeg også tatt med.
I tillegg til det, har jeg gått litt grundigere til verks med noen oppskrifter som jeg har kalt basis-oppskrifter. Her får du gode tips og triks på hvordan du kan lage den beste potetmosen. Hva slags utstyr er kjekt å ha. Hva du skal passe og tenke på når du friterer.
Her skal du kunne finne noe til enhver smak om det er spiral poteter tredd på en pinne eller en nydelig potetmos. Gjør en vri på gratengene dine, server bakte poteter med nydelig fyll eller lag din egen gnocchi (det er enkelt).
Tradisjonelle retter som komper og lefser er også tatt med i boken, samt noen litt mer eksotiske poteteretter som for eksempel Bombay poteter.
Målet var å gi deg et spekter av oppskrifter med potet slik at du aldri vil måtte trenge å servere kjedelige poteter igjen. Det fortjener de nemlig.
Boken er i forhåndsalg nå og kommer i butikk 20.september.
Forhåndsbestill gjerne boken, de første 1000 får nemlig signert eksemplar og er med i trekningen av 3 flotte gaver til en verdi på nesten 2000.- kr hver.
Dillstuede poteter er perfekt tilbehør til gravlaks, men også fisk generelt, røkt kjøtt, spekemat, grove pølser og annet godt.
Enkle å lage er de og.
Poteter skrelles (eller ikke, dette velger du helt selv) og kokes møre. Mens potetene koker lager du en enkel hvit saus, tilsetter masse dill og smaksetter med salt og pepper før du har oppi potetene. Det er det hele. (Les gjerne tips nederst i oppskriften om du vil ‘pimpe’ oppskriften eller gjør den glutenfri).
Vil du korte ned prosessen kan du gjerne bruke poteter du har kokt dagen før. Kok de gjerne hele, med eller uten skall, skrell de (eller ikke) og skjær de i terninger før du vender de i den varme sausen. La de trekke litt slik at potetene blir helt gjennomvarme og server.
Oppskriften er hentet fra den nye boken min POTETEKOKEBOKA, en kjærlighetserklæring. Boken var finalist i Årets Kokebok og inneholder nesten 100 oppskrifter med potet.
I boken finne du klassiske potetoppskrifter som for eksempel dillstuede poteter og fløtegratinerte poteter, samt en hel del andre litt mer ukjente oppskrifter som for eksempel gratinerte hash brown-poteter, spiralpoteter og Boulangere poteter.
Boken er tilgjengelig i bokhandel hos for eksempel Norli og Ark og kan også bestilles direkte fra Frisk Forlag. Ta gjerne og besøk Frisk Forlag, der kan du også lese hva andre synes om boken.
I forbindelse med den nye kokeboken min POTETKOKEBOKA, en kjærlighetserklæring, gjorde jeg en del research og prøvde meg på litt forskjellige oppskrifter. Med potet selvfølgelig.
Et mål med boken var å vise at poteten faktisk kan være et fullverdig middag og ikke bare serveres som tilbehør. Potetlasagne er en av 18 oppskrifter som du finner i kapittelet ‘poteter som eget måltid’ i boken, og den er så absolutt en av mine favoritter.
Prinsippet er det samme som ‘vanlig’ lasagne. Lag på lag med tomatsaus og ostesaus legges på toppen av hverandre, men i stedet for lasagneplater, skiller jeg lagene med tynne skiver med potet.
Og når jeg skriver tynne, så mener jeg tynne. Det er best å bruke en mandolin til denne oppgaven, og tro meg, har du først gått til anskaffelse av mandolin så vil du se at den brukes til mye.
Potetene kan selvsagt også skjæres i skiver, men det er mulig at du må tilpasse steketiden noe. Lasagnen er ferdig når potetene er møre, så stikk en kniv ned i lasagnen for å sjekke før du tar den ut.
Tips
Som med alle lasagne, så er denne også glovarm når den kommer ut av ovnen. La den gjerne hvile 15-20 minutter før den serveres. Da får den satt seg litt, men vil fortsatt være god og varm.
Et tips til. Jeg er ikke så nøye med hvordan jeg fordeler potetene i lasagnen (bortsett fra at det skal være et jevnt lag). Med unntak av siste laget. Dette er laget som kommer til å synes, og der legger jeg potetene pent slik at det gir et fint mønster.
Å ja, og et tips til. La du merke til den grønne sausen? Det er en urtepesto som jeg lagde litt på sparken. Jeg synes det er prikken over i’en med litt pesto på toppen. Ta gjerne utgangspunkt i urtepestoen i denne oppskriften, lag din egen variant eller kanskje du har noe stående?
Dette er forresten boken min. Du kan kjøpe den i bokhandel eller bestille den direkte fra forlaget. Der kan du også lese hva andre synes om boken.
Nå skal jeg fortelle deg hvordan man lager ordentlig sprøstekte poteter!
Det er nemlig noen små triks som skal til for at du får til en skikkelig sprøstekt utside og en myk og deilig innside.
Triks nr. 1
Det første trikset er å tilsette natron i kokevannet. For å få den skikkelig sprøstekte skorpen er det nemlig et poeng å få så mye overflate som mulig, som da også kan bli sprø. Natron bryter ned overflaten på poteten mens den koker, slik at den får en litt rufsete overflate.
Triks nr. 2
For å gjøre den enda mer rufsete rister jeg potetene i gryta etter at jeg har helt av vannet og etter at jeg har tilsatt en smaksatt olje.
Først da, når de er skikkelig rufsete settes de i ovnen.
Triks nr. 3
Mens de er i ovnen skal du passe litt på de. Dvs, du trenger ikke nistirre på ovnen, men sett gjerne timeren på intervaller. Ta potetene ut og vend litt på de slik at de får fin farge og blir sprøe på alle sider.
Så, når de er skikkelig sprøstekte på utsiden og myke og gode drysser du hvitløk, urter og salt over det hele før servering. Det er så godt!
Potetkokeboka
Oppskriften er en av nesten 100 oppskrifter med potet som du finner i den nye kokeboken min Potetkokeboka, en kjærlighetserklæring. Boken kan bestilles direkte fra forlaget, men finnes også i de fleste bokhandel, store som små. Bruk gjerne klikk og hent funksjonen hos Norli eller Ark (da får du god pris).
Klikk på bildene under om du vil lese litt mer om boken og hva andre synes om den.
Hvordan man lager nydelige fløtegratinerte poteter skal jeg fortelle deg alt om her!
Oppskriften er hentet fra den nye kokeboken min «Potetkokeboka, en kjærlighetserklæring» og er en av nesten 100 oppskrifter der potet er stjernen! Boken kan bestilles direkte fra forlaget, men finnes også i de fleste bokhandel, store som små. Bruk gjerne klikk og hent funksjonen hos Norli eller Ark (da får du god pris).
Klikk gjerne på bildet om du vil lese litt mer om boken og hva andre synes om den.
Fløtegratinerte poteter er og blir en klassiker og det finnes mange måter å lage de på. Jeg har landet på denne metoden etter å ha lest om den på Bon Appetitt. Og det er spesielt to ting som gjør at denne oppskriften skiller seg ut fra andre oppskrifter.
kok fløten først
Fløten kokes sammen med løk, hvitløk, frisk timian, salt og pepper, og kjøres glatt med en stavmikser når løken er mør. Dette gjør at smaken fordeles jevnt i fløtesausen som potetene kokes i.
sett potetene på høykant i formen
Potetene skjæres i tynne skiver og legges litt på høykant i formen (istedenfor liggende, som de tradisjonelt gjør). Dette gjør at hver potetskive er myk der den har fått lov å ligge i fløtesausen, og sprø der den har stikket utenfor.
Å toppe fløtegratinerte poteter med ost er valgfritt, men godt. Jeg har blandet osten inn i fløtesausen her, men den kan også strøs på toppen etter at folien er fjernet.
Dette er en fin anledning å bruke opp diverse osterester, om du skulle ha det liggende. Jeg liker best å bruke oster med tydelig smak – Gruyère eller Parmesan egner seg for eksempel ypperlig til denne retten.
Krydderpoteter med spinat, egg og chili er så godt og så enkelt å lage at du raskt tyr til denne retten de dagene du skal ha noe i en fei. Og som også skal smake godt.
Ja, dette er en vegetarvariant, men om du vil kan du tilsette bacon (som stort sett alltid er godt kombinert med poteter), sprøstekt chorizo eller grove pølser for eksempel.
Oppskriften er hentet fra den nye kokeboken min ‘Potetkokeboka, en kjærlighetserklæring’ . Dette er en bok med nesten 100 oppskrifter der poteter er stjernen. Og ikke bare som tilbehør. I boken er jeg også opptatt acv å vise at poteter også fungerer utmerket som et måltid i seg selv. Som her for eksempel.
Jeg simplethen elsker denne oppskriften. Potetene fungerer som frokost (du vet, sånn dagen derpå – eller når du bare trenger en stor, god frokost), som lunsj (hva med en salat til..). Til middag selvsagt og som kveldsmat.
Potetene er ikke spicy, men kan bli det avhengig av styrken av den grønne chilien som du strør potetene med helt til slutt. Du kan også selvsagt velge å ikke strø chili over det hele. Chutney er godt til, og her står du selvsagt også fritt til å velge en spicy variant om du ønsker (en hot mango chutney er min favoritt).
Synes du denne oppskriften var spennende, så vil jeg absolutt anbefale at du sjekker ut den nyeste kokeboken min.
Potetkokeboka kan du handle direkte fra forlaget, men er også tilgjengelig i bokhandel. Bruk gjerne klikk og hent funksjonen hos for eksempel Ark eller Norli for beste pris. Er du nysgjerrig kan du klikke på bildet av boken. Lenken vil føre deg til forlaget der du kan lese mer om boken i tillegg til å lese hva andre synes om den. (spoiler alert – den får veldig gode tilbakemeldinger). Boken var også finalist i årets kokebok.
Krydderpoteter med spinat, egg og chili – din ‘go-to’ middag!
Brennende kjærlighet – silkemyk potetmos toppet med sprøstekt bacon, sopp og løk – dansk kosemat på sitt beste!
Det viktigste elementet er selvsagt potetmosen, og i den nye kokeboken min Potetkokeboka får du ikke bare oppskriften på flere varianter, men også gode tips og triks. Oppskriften på brennende kjærlighet er også hentet fra boken og hører til kapitlet ‘poteter som eget måltid’.
Er du glad i poteter, eller kjenner noen som som er det, så vil jeg absolutt anbefale at du sjekker den ut.
Potetkokeboka kan du handle direkte fra forlaget, men den er også tilgjengelig i bokhandel. Bruk gjerne klikk og hent funksjonen hos for eksempel Ark eller Norli for beste pris. Er du nysgjerrig kan du klikke på bildet av boken. Lenken vil føre deg til forlaget der du kan lese mer om boken i tillegg til å lese hva andre synes om den. (spoiler alert – den får veldig gode tilbakemeldinger). Boken var også finalist i årets kokebok.
Når det gjelder brennende kjærlighet så står du selvsagt fritt til å toppe potetmosen med det du måtte ønske av godsaker. Vil du lage en vegetarvariant kan du for eksempel toppe potetmosen med stekte grønnsaker. Og skulle du gjerne hatt noe annet enn bacon, kan du erstatte det med pølser eller kjøttdeig for eksempel.
Vil du ha flere smakebiter fra boken så kan du gjerne også ta en titt på disse oppskriftene:
Se godt etter nå – ser du pølse i brød eller pølse i potet?
Det siste er selvsagt riktig! Her har du en nydelig varm og myk bakt potet toppet med grov pølse, sennepsdressing og stekt løk. Et ordentlig godt måltid som også er enkelt å diske opp med.
Oppskriften er hentet fra den nye kokeboken min POTETKOKEBOKA, 100 oppskrifter der potet er stjernen. Du finner selvsagt oppskrifter på klassikere som potetmos, pommes frites (fritert, ovnsstekt og laget i air fryer), gratinerte poteter, fondantpoteter, rösti, dillstuede poteter og så videre.
Men,jeg har også prøvd å tenke litt utenom boksen og disket opp med potet, ikke bare som tilbehør, men også som et måltid i seg selv. Flere varianter av bakt potet (også bakt søtpotet) er med i boken, men det er denne ideen som får mest oppmerksomhet. Å servere pølse i bakt potet i stedet for i brød.
Skulle du ha lite tid å diske opp med middag kan du bake potetene i forkant. Da trenger du bare å varme de opp igjen mens du steker pølse og løk. Og som jeg omtrent alltid foreslår – server en salat ved siden av! Og skulle du ønske en kjøttfri variant, bruker du en av de gode vegetarpølsene som du nå finner i butikkene.
POTETKOKEBOKA, en kjærlighetserklæring
Om du ikke har boken enda, eller kjenner noen som vil sette pris på den er den tilgjengelig i de fleste bokhandel. Bestill gjerne via klikk og hent hos for eksempel her hos Norli eller Ark for den beste prisen.
God pris får du også direkte hos forlaget, og klikker du her kan du også lese hva andre synes om boken.
Tips – bak potet uten folie
Folie er etter min mening helt unødvendig når du baker poteter i ovnen. Poteten har skall som beskytter potet ‘kjøttet’ og smaker godt. De fleste næringsstoffer ligger også i, eller like under skallet, så det er synd å ikke få de med seg.
En annen fordel med å steke uten folie er at du får sprø skall. Smør den godt inn med olje, strø med salt og pepper og sett de gjerne på en rist med en bakeplate under. Husk også å stikke noen hull i poteten slik at den ikke eksploderer under steking….
Pølse i (bakt) potet – et supert alternativ til pølse i brød – 4 porsjoner
Altså, det finnes knapt noe bedre enn hasselbackpoteter med (eller uten om du foretrekker) pesto!
Og da snakker jeg hjemmelaget pesto som du kan lage i en fei, mens potetene er i ovnen.
Bare se på de!!!
Dette er poteter som passer året rundt! Perfekt til lammesteken eller roastbiffen for eksempel når det skal være noe spesielt. Men passer like godt til hverdagen – til grillmaten, til pølsene eller til sommersalaten.
Jada, poteter er godt året rundt, men det visste du vel
Du vet kanskje også at jeg har skrevet en kokebok der poteten er tema. Ikke bare tema, poteten står sentralt i hver av de nesten 100 oppskriftene med potet som du finner i boken. Og for å skryte litt, så var boken finalist i årets kokebok.
Ikke bare det, men boken er allerede også utgitt på dansk der den er nydelig oversatt til KARTOFFELLKOGEBOGEN. Fortell gjerne alle din danske venner om det – du finner den danske utgaven her.
Mer info om POTETEKOKEBOKA (og en masse tilbakemeldinger fra folk som allerede har kjøpt boken) finner du her .
Har du lyst å sjekke ut noen flere oppskrifter før du ev. går til innkjøp av boken, kan du gjerne ta en titt på disse oppskriftene også: